Borstvoeding geven vormt een groot onderdeel van het moederschap bij baby's. Zeker in de eerste paar maanden is het erg relevant om borstvoeding te geven. Borstvoeding geven klinkt echter makkelijk, maar het is wel belangrijk dat dit op een goede wijze gebeurt. In dit artikel zal eerst worden uitgelegd wanneer je als moeder op een goede manier je baby borstvoeding geeft. Vervolgens zullen verschillende mogelijke borstvoedingsposities worden uitgelegd. Na het lezen van dit artikel weet jij alles over het geven borstvoeding en wat de beste posities zijn voor jou en je baby.
Het belang van optimaal aanleggen
Bij borstvoeding geven is het belangrijk om je baby optimaal aan te leggen. Optimaal aanleggen betekent het kiezen van de beste positie voor het geven van borstvoeding voor zowel de moeder als voor het kind. Een vereiste van optimaal aanleggen is dat de baby in het geheel naar de moeder ligt toegekeerd. Dus dat betekent dat de schouder, heup en oor een lijn vormen richting de borst van de moeder.
Een andere vereiste is dat de mond van de baby zich precies bij de tepel van de moeder moet bevinden. Daarnaast is het belangrijk dat de baby, tijdens het voeden, met de punt van de kin de moeder aanraakt. De onderlip en bovenlippen moeten bovendien getuit zijn, want dat zorgt ervoor dat de voeding het beste binnenkomt. Daarnaast is het van belang dat de moeder de arm ondersteund heeft, zodat de houding gemakkelijker is en er geen fysieke problemen ontstaan.
Al deze vereisten zorgen ervoor dat de borstvoeding op de beste manier gegeven kan worden. Hoewel dit de vereisten zijn, kun je natuurlijk borstvoeding op verschillende posities geven. Welke positie het beste is, is afhankelijk van het comfort van de moeder, maar ook wat de baby het fijnste vindt.
Liggend borstvoeding geven
Liggende houding
Een veelgebruikte houding bij het voeden van je baby is de liggende houding. Zowel jij als je kind liggen op de zij, maar dan naar elkaar toe. Dit is een ideale houding, omdat het weinig inspanning vereist van beide kanten. Het is dus ook ideaal om bijvoorbeeld deze positie in de nacht aan te nemen. Je bent dan natuurlijk moe als moeder. Een baby hebben vereist immers heel veel inspanning, ook buiten het geven van de borstvoeding. Maar ook overdag kun je gebruikmaken van deze positie. Misschien wil je even lekker uitrusten. Dan kun je tegelijkertijd uitrusten en borstvoeding geven. Een ideale combinatie!
Buikligging
Naast de zijligging, is het ook heel gangbaar om je baby op je buik te leggen. Dit wordt ook wel intuïtief borstvoeding geven genoemd. Bij deze borstvoedingspositie is het van belang om half recht op te zitten. Het is dan belang om met je bovenlichaam enige comfort te zoeken. Je kunt bijvoorbeeld tegen een leuning van een bank aan gaan hangen, maar je kunt ook gebruikmaken van kussens. Je baby ligt bij deze houding volledig op je buik, zodat die alle mogelijkheden heeft om op een comfortabele manier de borstvoeding tot zich te nemen. Deze manier van voeden kan zowel overdag als s' nachts plaatsvinden. Het is niet echt aan een tijd gebonden. Sommige mensen vinden het een fijn comfort, terwijl anderen er juist niets mee hebben. Maar dat is met de meeste houdingen zo. Elk mens zit immers ook op een hele andere manier op een stoel. Iedereen is anders en het is dus ook een beetje een kwestie van uitzoeken welke positie het beste bij je past.
Zittend borstvoeding geven
De bovenstaande borstvoedingsposities waren de liggende posities. Daarnaast zijn er ook nog verschillende zittende borstvoedingsposities die je kunt toepassen bij het geven van melk aan je baby.
Rugbyhouding
Je onderarm ondersteunt de rug van de baby bij deze positie. Deze positie is vooral geschikt als je wilt beoordelen of je baby op de juiste manier de borstvoeding tot zich neemt. Je kunt dit namelijk uitstekend analyseren met deze positie. Ook is deze positie zeer geschikt voor tweelingen. Experts raden dan ook aan om deze positie dan te gebruiken. Ook in andere situaties kan deze houding zeer toepasselijk zijn en functioneel. De houding wordt ook aangeraden voor baby's die te vroeg geboren zijn. Of baby's die via een keizersnede uit de buik zijn gehaald. Maar wanneer je baby verkouden is kan deze positie ook zeer handig zijn. De rugbyhoudingpositie is dus echt aan te raden in meerdere situaties.
Klassieke bakerhouding
De klassieke bakerhouding is de meest gangbare borstvoedingspositie. Het voordeel van deze positie is dat het zeer gemakkelijk is. In verschillende sociale situaties kun je deze manier van borstvoeding geven toepassen. Bijvoorbeeld ook op een verjaardag of op een andere plek buitenshuis. Veel borstvoedingsposities vereisen namelijk extra aandacht, maar dat is bij deze positie niet het geval. Bij deze positie ligt de baby in je arm, zijwaarts. Dit is een ideale positie voor de moeder, maar ook voor de baby is dit een zeer gemakkelijke manier om borstvoeding tot zich te nemen.
Eindconclusie
In dit artikel zijn verschillende borstvoedingsposities benoemt. Zoals ook al even kort is uitgelegd, is het natuurlijk afhankelijk van veel factoren welke borstvoedingspositie het beste bij je past. Allereerst moet je natuurlijk rekening houden met je eigen comfort. Wat vind jij als moeder de fijnste positie? Bij welke positie krijg je fysieke ongemakken en bij welke positie juist niet? Bovendien moet je natuurlijk nagaan wat de beste positie voor je baby is.
Veel mensen vragen zich af hoe je er nu achter komt wat de beste positie voor jou en je baby is. In principe is dat lastig vast te stellen. Het beste is om gewoon verschillende posities uit te proberen. OP die manier kom je er vanzelf wel achter welke positie het beste bij jou en je baby past. Bovendien is dit dus ook nog afhankelijk van de verschillende situaties. Bijvoorbeeld of het dag is of nacht. Maar ook waar je bent. Ben je alleen in huis, of ben je ergens op een sociaal feestje. Ook daar moet je rekening mee houden.