Scrolled content

Nationaal Borstvoeding Onderzoek

In het hart van de Wereld Borstvoeding Week staat Mamare's jaarlijkse Nationaal Borstvoeding Onderzoek, een liefdevolle traditie voortgezet vanuit Gewoonborstvoeding.nl. Dit onderzoek, dat wij met zorg en aandacht uitvoeren onder zwangere vrouwen en moeders van jonge kinderen, duikt diep in de ervaringen, behoeften en voorkeuren rondom borstvoeding.


Met vragen die variëren van persoonlijke borstvoedingservaringen tot de keuzes in borstkolven, streven we ernaar het grootste en meest inzichtelijke borstvoeding onderzoek in Nederland en België te zijn. Het is onze missie om te begrijpen wat moeders beweegt, ondersteunt en uitdaagt.


2022: Uitkomsten Nationaal Borstvoeding Onderzoek

Onze bevindingen in 2022 onthulden een hartverscheurende realiteit: veel moeders stoppen eerder met borstvoeding dan aanbevolen. Hoewel 65% van de moeders het voornemen heeft om tot 12 maanden borstvoeding te geven, adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie een voedingsperiode tot het kind 2 jaar oud is, voor optimale groei, ontwikkeling en gezondheid.

 

Het belang van borstvoeding wordt wereldwijd erkend voor zowel de emotionele band tussen moeder en kind als de onbetwistbare gezondheidsvoordelen. Echter, ondanks de goede intenties, wijst ons onderzoek uit dat de realiteit vaak anders is, mede door gebrek aan steun en begrip.

Vooruitgang door steun en voorlichting 

Borstvoeding geven doe je niet alleen. Belangrijk is de steun van partners en het verkrijgen van betrouwbare informatie van zorgprofessionals. Deze factoren zijn cruciaal bij de beslissing om borstvoeding te geven en te blijven geven. Daarnaast blijkt uit ons onderzoek dat de terugkeer naar werk een significante drempel vormt voor continuïteit in borstvoeding. Een schokkende realiteit, gezien het wettelijk recht op borstvoedingspauzes op het werk.

Mamare pleit voor meer voorlichting en steun, niet alleen voor moeders maar ook binnen het bedrijfsleven. Borstvoeding verdient het om gezien te worden als een volksgezondheidsbelang dat steun vereist op elk niveau.

2021: Uitkomsten Nationaal Borstvoeding Onderzoek

Het Nationaal Borstvoeding Onderzoek van 2021 werpt licht op een belangrijke kwestie: veel moeders vinden het moeilijk om na hun zwangerschapsverlof borstvoeding te blijven geven. Bijna 1 op de 5 Nederlandse vrouwen en 1 op de 3 Belgische vrouwen geeft aan dat het gebrek aan steun op de werkplek hen belemmert in hun wens om door te gaan met borstvoeding.

Het is een bevinding die ons raakt, omdat elke moeder die wil doorgaan met borstvoeding het wettelijke recht heeft om dat te doen. Werkgevers dienen hierin faciliterend te zijn door ruimte en tijd te bieden. Bij Mamare willen we deze vrouwen een hart onder de riem steken en pleiten we voor werkplekken waar borstvoeding de waardering krijgt die het verdient. Het is tijd om samen te werken aan een omgeving waarin moeders zich gesteund voelen, zowel thuis als op het werk.

Meer voorlichting over borstvoeding en goede begeleiding is essentieel 

Het is helder dat voorlichting een cruciale rol speelt in het empoweren van moeders en het faciliteren van borstvoeding op lange termijn. Van het normaliseren van borstvoeding in het openbaar tot het benadrukken van de gezondheidsvoordelen voor moeder en kind, Mamare staat vooraan in de beweging voor meer bewustzijn en acceptatie.

Samen sterker: de rol van Mamare

Met dit onderzoek bevestigt Mamare opnieuw haar toewijding aan het ondersteunen van moeders in hun borstvoedingsreis. Van het versterken van kennis tot het bieden van de beste borstvoedingsproducten, we staan naast je. Want in de wereld van Mamare geloven we dat elke moeder de vrijheid moet hebben om te kiezen hoe zij haar kind voedt, gesteund door liefde, kennis én de juiste producten.

Wereld Borstvoeding Week 

Wereld Borstvoeding Week is een wereldwijde campagne om het bewustzijn rondom borstvoeding te vergroten. Jaarlijks wordt de Wereld Borstvoeding Week (WBW) georganiseerd van 1 t/m 7 augustus door WABA, de World Alliance for Breastfeeding Action.