Ik geef borstvoeding
In de categorie "Ik geef borstvoeding" vind je alles wat je nodig hebt voor een succesvolle borstvoedingsperiode. Ontdek praktische tips, lees inspirerende verhalen en shop de beste producten die jouw borstvoedingservaring ondersteunen. Laat ons je partner zijn in deze bijzondere fase van moederschap.
-
Wanneer je zwanger bent en/of als je borstvoeding gaat geven, is het tijd voor een nieuwe bh. Maar waar moet je op letten als je een voedingsbh gaat kopen? We zetten het voor je op een rij.
Waar moet je op letten als je een voedingsbh gaat kopen?
Tijdens je zwangerschap bereiden je borsten zich direct voor op de periode na de bevalling. Het melkklierweefsel gaat groeien en het vetpercentage wordt minder. Doordat je melkklieren tot in je oksel doorlopen, kan de zijkant van de borst gaan irriteren. Wellicht zit je bh ook te strak door je groeiende buik. Hoe dan ook: zodra je ongemak ervaart, is het tijd voor passende lingerie! Met de volgende tips bij de hand, koop jij de juiste voedingsbeha.
-
Als je net een kindje hebt gekregen en borstvoeding geeft, kan het zijn dat je overweegt te beginnen met kolven. Wanneer je moet gaan werken bijvoorbeeld, is kolven een ideale oplossing. Zo kun je altijd zorgen dat je baby moedermelk kan drinken. Het type borstkolf wat je kiest, is heel persoonlijk. Het is ook een product waarvan wordt aangeraden het pas na de geboorte van je kleintje aan te schaffen, aangezien je van te voren niet weet hoe de borstvoeding zal gaan verlopen. Toch kan van te voren informatie inwinnen zeker geen kwaad. In dit artikel lees je wat de verschillende redenen zijn om te kolven en welke soorten kolfapparaten er precies bestaan. Ook krijg je een aantal tips om de juiste borstkolf voor jouw situatie uit te kunnen zoeken.
Waarom kolven?
Elke moeder heeft zo haar eigen reden om te kolven. Deze redenen zijn heel uiteenlopend. De eerste reden waar je aan kunt denken is het feit dat je op een gegeven moment weer moet gaan werken. Je kunt dan niet meer ieder moment bij je baby zijn om hem of haar aan de borst te leggen. Door te kolven kun
-
Elke vrouw die kinderen gebaard heeft zal het gevoel wel herkennen van borsten die zich klaar maken om melk te gaan produceren. Tijdens de eerste dagen na de bevalling wordt de stuwing op gang gebracht waardoor ze vaak gespannen en, in de meeste gevallen, pijnlijk aanvoelen. Er bestaan drie soorten stuwing nl. de bloedstuwing, de vochtstuwing en de melkstuwing.
Deze stuwingen komen op gang doordat de bloedstroming versterkt wordt en de lymfeklieren harder gaan werken ter hoogte van de melkklieren. Ongeveer twaalf weken voordat de bevalling ingezet wordt gaan de borsten colostrum of biestmelk afscheiden. Dit is de eerste vorm van moedermelk en vochtstuwing, ook oedeem genoemd, is daarvan een bijverschijnsel. Dit is een tijdelijk fenomeen maar wanneer de lactatie niet goed begeleid wordt bestaat de kans op verhoogde melkstuwing en borstontsteking.
-
Als je net bevallen bent is het natuurlijk heel fijn om je kindje borstvoeding te kunnen geven. Toch zal er na enkele maanden een moment komen waarop je weer aan het werk gaat of zin krijgt om weer eens alleen op pad te gaan. Maar wie voedt dan de baby? Geen nood, met het afkolven van moedermelk kan iemand anders je kindje voeden als jij niet in de buurt bent.