Als je net een kindje hebt gekregen en borstvoeding geeft, kan het zijn dat je overweegt te beginnen met kolven. Wanneer je moet gaan werken bijvoorbeeld, is kolven een ideale oplossing. Zo kun je altijd zorgen dat je baby moedermelk kan drinken. Het type borstkolf wat je kiest, is heel persoonlijk. Het is ook een product waarvan wordt aangeraden het pas na de geboorte van je kleintje aan te schaffen, aangezien je van te voren niet weet hoe de borstvoeding zal gaan verlopen. Toch kan van te voren informatie inwinnen zeker geen kwaad. In dit artikel lees je wat de verschillende redenen zijn om te kolven en welke soorten kolfapparaten er precies bestaan. Ook krijg je een aantal tips om de juiste borstkolf voor jouw situatie uit te kunnen zoeken.

Waarom kolven?

Elke moeder heeft zo haar eigen reden om te kolven. Deze redenen zijn heel uiteenlopend. De eerste reden waar je aan kunt denken is het feit dat je op een gegeven moment weer moet gaan werken. Je kunt dan niet meer ieder moment bij je baby zijn om hem of haar aan de borst te leggen. Door te kolven kun je melk opslaan en een voorraad aanleggen, om later in een flesje aan je kindje te kunnen geven. Een andere belangrijke reden is het stimuleren van de melkproductie. Vaak kolven kan er voor zorgen dat deze beter en sneller op gang komt, zeker wanneer het nog niet helemaal goed lukt je baby aan te leggen, of wanneer er niet genoeg melk vrij komt tijdens het voeden. Daarnaast kan kolven heel goed helpen wanneer je pijnlijke borsten hebt, ook wel stuwing genoemd. Ook kun je door middel van kolven veel meer rust voor jezelf inplannen. Je partner kan de gekolfde melk met een flesje geven en zelf kun je een keertje doorslapen in plaats van altijd direct je kind aan te moeten leggen.

Welke soorten borstkolven zijn er?

Kolven werkt door middel van de toeschietreflex. Het zuigen van je kindje aan je borst wekt hormonen op die dit reflex stimuleren. Dit zorgt er vervolgens voor dat de melkklieren samengedrukt worden en er melk wordt aangemaakt. De druk van het zuigen of het vacuüm van een kolf zorgt er voor dat er uiteindelijk melk uit de borst komt. Soms gaat dit direct goed en soms heeft dit extra oefening nodig. Hieronder lees je welke types borstkolven er bestaan.

Handkolf

Een handkolf bedien je, zoals de naam al zegt, met de hand. Een voorbeeld van de handkolf is de knijpkolf, waarbij je in een hendel moet knijpen om een vacuüm op te bouwen. Het voordeel van een handkolf is dat ze klein en compact zijn en je ze daardoor bijvoorbeeld makkelijk meeneemt op reis. Ze zijn vooral handig wanneer je niet dagelijks hoeft te kolven. Een ander voordeel is dat handkolven heel stil zijn. Handig wanneer je in openbare ruimtes of op je werk moet kolven. Daarnaast is dit type kolf de goedkoopste. Er zitten ook nadelen aan een handkolf. Zo is het effect veel minder efficiënt. Ook kun je een handkolf niet gebruiken om de melkproductie op gang te laten komen. Ze zijn niet altijd even makkelijk te bedienen. De gemiddelde prijs van een handkolf ligt rond de 50 euro.

Mamare's favoriete handkolven

Elektrische kolf

Als je veel moet kolven omdat je bijvoorbeeld weer fulltime aan het werk moet, of wanneer je borstvoeding op gang moet komen, dan kun je het beste een elektrische kolf gebruiken. Deze zijn snel en heel efficiënt in gebruik. Nadeel van de elektrische variant is dat ze behoorlijk duur zijn. Ook zijn ze groter dan een handkolf en daardoor minder makkelijk mee te nemen. Daarnaast maken ze ook meer lawaai. Binnen de elektrische kolfapparaten bestaan er twee varianten, de eenzijdige en dubbelzijdige. Met een enkelzijdige kun je één borst tegelijk afkolven. Hierdoor is het apparaat iets goedkoper en je kunt een eenzijdige kolf gebruiken wanneer je kindje aan je andere borst ligt. Met een dubbelzijde kolf kun je beide borsten tegelijkertijd doen. Dit stimuleert de hormoonaanmaak in je lichaam waardoor er meer melk vrijkomt, gemiddeld maar liefst 18% extra. Ook is de melk die er op deze manier uitkomt een stuk vetter en calorierijker. Je gaat daarnaast twee keer zo snel en het is handig wanneer je bijvoorbeeld op je werk moet kolven. Wel zijn deze apparaten wat duurder. De gemiddelde prijs van een eenzijdige elektrische kolf is 120 euro en van een dubbelzijde kolf 250 euro.

Mamare's favoriete elektrische kolven

Welke is voor jou geschikt?

Om er nu achter te komen welk kolfapparaat precies voor jouw situatie geschikt is, moet je je een aantal dingen afvragen. Het belangrijkste is dat je de vraag beantwoordt met welk doel je precies wilt gaan kolven. Heb je een kolf maar af en toe nodig of wil je er stuwing mee verminderen, dan heb je genoeg aan een handkolf. Wil je er juist de melkproductie mee op gang helpen? In dat geval heb je het meeste aan een elektrische kolf. Datzelfde geldt voor de vraag hoelang je wilt gaan kolven. Ga je voor een lange periode, dan is dat een investering in een elektrische kolf zeker waard. Wat ook belangrijk is, is dat je nagaat in welke situatie je gaat kolven. Het is bevorderlijk ontspannen te zijn tijdens het kolven, dus wanneer een elektrische kolf veel geluid maakt en je moet het op je werk doen, kan dat invloed hebben op hoeveel melk je eruit krijgt. Wanneer je veel reist, is een handkolf weer gemakkelijker omdat die beter in je bagage past.

Borstschild

Nog iets waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf en het succesvol kolven, is het borstschild van de kolf. Wanneer deze te groot of te klein is, dan kan het kolven niet goed werken en pijn veroorzaken. Er zijn verschillende maten beschikbaar. Informeer je bij de aanschaf goed over welke maat je nodig hebt, zeker wanneer je grotere of kleinere tepels hebt dan gemiddeld.

Mamare's favoriete borstschilden